Świdośliwa - uprawa, odmiany, pielęgnacja
Sława świdośliwy z roku na rok nabiera coraz większego rozpędu. I nic w tym dziwnego, gdyż jest niezwykle dekoracyjną rośliną. Świdośliwa może się również pochwalić bardzo zdrowymi owocami, które bogate są w witaminy i minerały. Niektóre gatunki świdośliwy są szeroko rozpowszechnione i mają duże znaczenie w medycynie ludowej i przemysłowej. Sprawdzi się ona w każdym ogrodzie. Zatem dlaczego warto w ogrodzie mieć krzew świdośliwy.
Świdośliwa — jaka jest?
Krzew ten przywędrował do nas z Ameryki Północnej. Możemy go również znaleźć we wschodniej Azji, Europie oraz Afryce. Ponadto gołębia jagoda jak nazywa się świdośliwę, opanowała Kanadę. Rocznie zbiera się tam około 10000 ton owoców.
Jest to wielopędowy krzew, który osiąga do 6 metrów wysokości. Liście są drobno lub grubo ząbkowane, owalne w zależności od odmiany. Następnie wiosną pokryte są białymi włoskami i rozwijają się w maju wraz z kwiatami. Kwitnący krzew świdośliwy jest niezwykle dekoracyjny. Wiosna, niemal w całości pokryta jest słodko pachnącym białym kwieciem. W jednym kwiatostanie może znajdować się nawet kilkanaście!
Jesienią krzew przybiera cudowną pomarańczowo-karminową szatę!
Świdośliwa Amelanchier dlaczego jest tak popularna?
Owoce Amelanchier to słodkie i smaczne ciemnoniebieskie jagody, które przypominają nieco owoce aronii lub borówki amerykańskiej. Mają one około 15mm średnicy, a ich masa to około 10 g. Dojrzewają one pod koniec czerwca, a oczekiwać ich możemy po 3 latach od wsadzenia. Są soczyste i słodkie, w smaku przypominają borówkę amerykańską.
Owoce świdośliwy mają duże właściwości odżywcze i zdrowotne. Zawierają witaminy C, A i B, antocyjany, białko, magnez i potas. W tych jagodach znajdziemy dużo więcej wapnia i żelaza niżeli w borówce amerykańskiej, która to przodowała jako najbogatsze źródło tych minerałów.
Świdośliwa od kilku lat cieszy się ogromną popularnością i z powodzeniem utrzymuje swoją pozycję bestsellera. Ten krzew owocowy jest ceniony nie tylko za swoje walory ozdobne, takie jak wiosenne biało owłosione pędy, białe kwiaty z delikatną różową nutą zebrane w zwisłe grona, ale również za niebiesko-purpurowe owoce, które przyciągają uwagę swoim wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na posadzenie świdośliwy w swoim ogrodzie.
Owoce świdośliwy są bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, magnez i potas, oraz wiele innych substancji mineralnych. Owoce te mają podobny smak do borówki amerykańskiej, ale są jeszcze bardziej wartościowe ze względu na wyższą zawartość składników mineralnych i ich lepsze właściwości odżywcze.
Świdośliwa — uprawa
Sadzonki świdośliwy sadzimy cały sezon. Oczywiście mowa tu o roślinach, które uprawiane są w doniczkach.
Krzewy te są niewymagające, mogą rosnąć na prawie każdej glebie.
Jedynie podłoże podmokłe przeszkadza im jak większości roślin. Jeden krzew świdośliwy potrafi plonować nawet 30 lat!
I nic dziwnego: jest mrozoodporna, odporna na choroby, jak również na szkodniki. Świdośliwa, a cięcie.
Krzewy przycinamy, dopiero gdy roślina się rozkrzewi i zagęści.
Dzięki temu będzie równomiernie owocować. Możemy ja prowadzić jako krzew, możemy także uformować ją jako drzewko.
Jakie właściwości ma świdośliwa?
Owoce świdośliwia doskonale nadają się do przetworów, takich jak dżemy, konfitury czy nalewki, a także są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Świdośliwa to przede wszystkim źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, które pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego i stanowią cenne wsparcie w chorobach nowotworowych. Ponadto owoce zawierają dużo cukrów prostych, błonnika, pektyny, antocyjanów i soli mineralnych, co przyczynia się do ich działania antynowotworowego. Napar z suszonych kwiatów świdośliwa bywa również stosowany jako lek nasercowy. Z tego powodu warto uprawiać krzewy świdośliwa w swoim ogrodzie
Świdośliwa — odmiany
Do najpopularniejszych należą: świdośliwa jajowata, świdośliwa olcholistna, lamarcka i świdośliwa kanadyjska.
Świdośliwa kanadyjska drzewko rodzynkowe - drzewko dorastające do 3m, bardzo słodkie, mrozoodporne, szybko wchodzące w owocowanie.
Świdośliwa olcholistna Smokey - bardzo plenna odmiana - ok. 6kg. z jednego drzewka, łatwa w uprawie, długowieczna
Świdośliwa olcholistna Honeywood - stara odmiana świdośliwy, owoce duże ok. 16mm średnicy, Plony tej odmiany wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, takich jak wapń i żelazo, które występują w około 7-krotnie większej ilości niż w przypadku borówek amerykańskich. Owoce są również bogate w białko, które występuje w około 4-krotnie większej ilości niż w przypadku borówek amerykańskich, oraz w inne składniki mineralne.
Różnią się one w dużej mierze kształtem liści, smakiem owoców i docelową wysokością.
Jaka odmiana świdośliwy ma duże owoce?
Owoce świdośliwy, zwykle osiągają standardową wielkość 10-19 mm średnicy. Jednakże, wśród odmian świdośliwy można znaleźć także te, które wyróżniają się stosunkowo dużymi owocami.
Świdośliwa olcholistna Thiessen - rodzi duże owoce ok 16-19mm średnicy. Rośnie bardzo dynamicznie, osiągając nawet do 4 metrów wysokości. Jest rośliną łatwą w uprawie i dobrze toleruje cięcia, co sprzyja jego szybkiemu wejściu w owocowanie
Czy świdośliwa wymaga zapylacza?
Świdośliwa jest samopylna i nie wymaga zapylacza.
W jakim wieku owocuje świdośliwa?
Świdośliwa ma wiele zalet, w tym znakomitą mrozoodporność, co czyni ją idealną rośliną do uprawy w klimatach chłodniejszych. Inną zaletą jest szybkie dojrzewanie owoców. Pierwsze owoce dojrzewają już na przełomie lipca i sierpnia, zależnie od odmiany.
Świdośliwa jest również rośliną bardzo długowieczną. Rośliny zaczną owocować już w 3. roku po posadzeniu i plonują co roku przez 20–30 lat. To sprawia, że uprawa świdośliwy jest bardzo ekonomiczna i opłacalna dla plantatorów.
Jak zrobić sok z owoców świdośliwy?
Przepis na syrop z owoców świdośliwy jest prosty i łatwy do wykonania.
Do przygotowania syropu potrzebne będą owoce świdośliwy, cukier oraz woda. Owoce należy dokładnie umyć i zalać wodą, a następnie gotować przez 30 minut. Po ugotowaniu należy odstawić owoce do wystygnięcia.
Następnego dnia należy do owoców dodać cukier w ilości według uznania i gotować jeszcze raz przez 30 minut. Po tym czasie należy otrzymany syrop przecedzić do drugiego garnka, ponownie krótko zagotować, po czym przelać na gorąco do słoików lub korkowanych butelek i szczelnie zamknąć.
Gotowy syrop ze świdośliwy można wykorzystać jako dodatek do różnych dań i napojów, np. jako słodzik do herbaty, dodatek do koktajli lub polewa do lodów. Syrop można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu przez dłuższy czas.