Czy jagoda kamczacka potrzebuje zapylacza?
2018-08-18
Owoce jagody kamczackiej są niezwykle zdrowe i smaczne. W smaku przypominają prawdziwą leśną jagodę! Moda na ich sadzenie w ogrodzie rośnie. Ich owoce dojrzewają bardzo wczesną wiosną, jeszcze przed pierwszymi truskawkami. Jest to zwykle pierwszy dojrzały owoc w ogrodzie! Do tego dużo większy od leśnej jagody! Nie są też wymagające w uprawie. Preferują stanowiska słoneczne i praktycznie każdy rodzaj gleby. Najlepiej jednak rosną na podłożu żyznym i lekko kwaśnym (pH 5,5–6). Krzewy jagody kamczackiej są też bardzo wytrzymałe zarówno na suszę, jak i mróz (do –35°C). Kwiatom nie przeszkadzają pierwsze wiosenne przymrozki (do –6°C). Krzewy dorastają do 1,2-1,5 m i są dosyć rozłożyste, dlatego należy je sadzić w odległości 1–1,5 m od siebie.
Należy pamiętać, że jagody kamczackie, tak jak borówki amerykańskie są obcopylne i konieczne są nasadzenia w grupach. Posadzone pojedynczo mogą wytwarzać mniejsze ilości zawiązków owoców, niż posadzone w grupie. Do obfitego owocowania potrzebują zapylenia krzyżowego z inną odmianą, kwitnącą w tym samym czasie. Poniżej przykładowe zestawienie zapylających się odmian, kwitnących w tym samym czasie:
- Wojtek, Zojka, Morena, Atut, Nimfa, Wołoszebnica i Duet
- Honeybee, Indigo Gem, Jugana, Borealis, Vostorg, Aurora, Bakczasarajski Velikan
Owoce jagody kamczackiej najlepiej smakują zjedzone bezpośrednio z krzaczka, ale można przyrządzać z nich smaczne konfitury, a nawet suszyć. Są skarbnicą antyoksydantów, zawierają dużo witaminy A,C, miedź, jod i żelazo! Wzmacniają, obniżają ciśnienie, zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia, a najnowsze badania pokazują, że ich regularne spożywanie może chronić nawet przez promieniowaniem radioaktywnym. Sok z jagód kamczackich leczy grzybicę i owrzodzenia, a napary z liści czy kwiatów leczą choroby gardła, skóry i oczu. Ich właściwości lecznicze ceniono już od wieków w chińskiej i rosyjskiej medycynie ludowej. W Japonii nazywane są eliksirem życia!
Należy pamiętać, że jagody kamczackie, tak jak borówki amerykańskie są obcopylne i konieczne są nasadzenia w grupach. Posadzone pojedynczo mogą wytwarzać mniejsze ilości zawiązków owoców, niż posadzone w grupie. Do obfitego owocowania potrzebują zapylenia krzyżowego z inną odmianą, kwitnącą w tym samym czasie. Poniżej przykładowe zestawienie zapylających się odmian, kwitnących w tym samym czasie:
- Wojtek, Zojka, Morena, Atut, Nimfa, Wołoszebnica i Duet
- Honeybee, Indigo Gem, Jugana, Borealis, Vostorg, Aurora, Bakczasarajski Velikan
Owoce jagody kamczackiej najlepiej smakują zjedzone bezpośrednio z krzaczka, ale można przyrządzać z nich smaczne konfitury, a nawet suszyć. Są skarbnicą antyoksydantów, zawierają dużo witaminy A,C, miedź, jod i żelazo! Wzmacniają, obniżają ciśnienie, zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia, a najnowsze badania pokazują, że ich regularne spożywanie może chronić nawet przez promieniowaniem radioaktywnym. Sok z jagód kamczackich leczy grzybicę i owrzodzenia, a napary z liści czy kwiatów leczą choroby gardła, skóry i oczu. Ich właściwości lecznicze ceniono już od wieków w chińskiej i rosyjskiej medycynie ludowej. W Japonii nazywane są eliksirem życia!
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2018