Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pigwowiec

44 produkty

Pigwowiec Chaenomeles to mrozoodporny krzew owocowy, dorastający do wysokości od 0,5 do 1,5m wysokości. Posiada jadalne, aromatyczne,  twarde i kwaskowate owoce, skórzaste, błyszczące liście oraz białe lub czerwono - różowe kwiaty. Jest kilka rodzajów pigwowca i kilkadziesiąt odmian. Najbardziej popularne pigwowce w Polsce to pigwowiec japoński, pośredni i okazały. 

Czytaj więcej

Na co pomaga pigwowiec, czy jest zdrowy?

Owoce pigwowca mają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminę C, karotenoidy, flawonoidy i inne związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających.

Pigwowiec poprawia trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, który utrzymuje regularność jelit i zapobiega zaparciom. Wspomaganie układu odpornościowego: Witamina C, znajdująca się w owocach pigwowca, jest ważna dla utrzymania prawidłowej funkcji układu odpornościowego i zapobiegania chorobom oraz pomaga zachować młody wygląd naszej skóry. Flawonoidy obecne w pigwach mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca, reguluje poziom cukru.

Czy pigwowiec jest trujący?

Nie, owoce pigwowca są jadalne i posiadają dużą właściwości zdrowotnych, jednak na surowo są bardzo cierpkie i niesmaczne. Przed spożyciem warto poddać owoce obróbce termicznej. 

Co można zrobić z owoców pigwowca?

Owoce pigwowca mają wiele zastosowań kulinarnych, choć mój dziadek na pierwszym miejscu pewnie by wykrzyczał " Jak to co?? Pigwówka :-)" Ale co dokładnie możemy z tych cierpkich owoców pigwowca zrobić?

  • Nalewka, wina - najpopularniejszą nalewką jest Pigwówka (oj dziadku ;-)) 
  • Dżem, konfitury, powidła, marmolady - owoce pigwowca doskonale nadają się na dżem lub konfitury. Są one bogate w pektyny, które pomagają zagęszczać mieszankę i tworzą galaretkę.

  • Sos Chutney - chutney gęsty sos z pigwowca, cebuli i przypraw oraz owoców pigwowca to pyszny dodatek do mięs, sera i kanapek. Przyprawy i cukier pomagają zbalansować kwaśny smak pigwowca.

  • Sałatka owocowa - owoce pigwowca można dodać do sałatki owocowej, aby dodać trochę kwaśności i chrupkości. Pamiętajcie aby drobno pokroić, dzięki temu utrzymacie w swoich potrawach delikatny kontrast.

  • Syrop - owoce można użyć do przygotowania syropu, który można dodać do herbaty lub koktajli.

  • Sok z pigwowca - wyciskany lub tłoczony

 

 

pixel